Vad är betakaroten bra för?

Betakaroten är din bästa vän under de soligaste dagarna på året. Det är betakarotenet som gör dig vackert sommarbrun och du får också ett bra skydd mot solens strålar som kan vara lite skadliga om man får för mycket av det goda.

Något som inte många vet om är att betakaroten, som du kan hitta mer om på Fitnessfrank, är förstadiet till vitamin A. Det är det vitaminet som lagras under hudens fettlager. Men det skapar också melanin som är kroppens egna solskyddsfaktor. Lite kul och onödig fakta är också att det blir bara vitamin A om kroppen behöver det, annars åker det ut igen så det går inte att överdosera betakaroten. Och nej, man får INTE kaninöron av att äta för många morötter som mormor brukade säga!

Men mer då?

Betakaroten kan väl inte bara vara till för oss soldyrkare eller? nej, självklart inte. Ämnet har betydligt fler saker den gör för oss och våra kroppar. Det ger bättre syn, skyddar våra slemhinnor och ser till att våra celler skyddas mot oxidativ stress. Vad betyder det då? Enkelt sagt - balans mellan olika ämnen så att våra celler inte bryts ner för snabbt.

Man kan äta det som kosttillskott men du hittar det också i mat som persilja, grönkål, spenat, mango, papaya och självklart i morötterna. Du bör få i dig cirka 3-6 mg betakaroten varje dag och vanlig husmanskost innehåller cirka 1-3 mg, så tillskott i form av en extra morot eller en tablett är ju inte dumt.

2 Feb 2023