Ta med kryckor, käpp eller rullator ombord på flyget?

När man har hinder att röra sig och behöver ha en rullator, eller käpp eller kryckor så kan det ju vara så att du funderar på hur det funkar om du ska flyga. Det är lite olika regler beroende på flygbolag och resebolag. En del låter dig ta med rullator och kryckor som handbagage, och de får då gärna vara ihopfällbara. Det går även att checka in din rullator som specialbagage. 

Många gånger är det så att du kan få assistans på flygplatsen. Särskilt om du har funktionshinder. Bland annat kan du få bärhjälp, eller assistans för att komma ombord på flyget. Detta kan du boka i samband med att du bokar din resa. 

Specialutrustning/medicin på flygresan

Även detta kan skilja sig åt. Enligt TUI är det som så att du som behöver ha specialutrustning på flyget måste boka det minst 48 timmar före avresa. Då kan det handla om manuell, ej ihop-fällbar eller elektrisk rullstol. Även andra medicinska hjälpmedel som t.ex. syrgas eller narkotikaklassade läkemedel. Du som har alleriger ska även meddela detta. De skriver även på sin sida att rullstolar och rullatorer som går att fälla ihop, kan transporteras som incheckat specialbagage och behöver inte föranmälas innan check-in. Har du behov av rullstol efter incheckning finns det att låna på flygplatsen.

Det bästa är att du kontrollerar med det resebolag du bokar din resa med för att ta reda på exat vad som gäller dig och det du behöver ha med dig. 

6 Jun 2020