Alltid kalasdags när man har barn

När det blir mörkt och kallt och man känner att hösten kryper innanför ens skinn då kan man välja att antingen blir sur och less på hösten, eller så kan man välja att tänka på något trevligt som hösten kan föra med sig; som mys, fester och trevligheter som man själv kan hitta på. Varför bara klaga? Det är tråkigt med regn och kyla - jag vet, och jag vill inte vara den där hurtbullen som bara pratar om att vara positiv, men hur kul är det att bara klaga? Det går att hitta ljuspunkter i det mesta, bara man försöker. Jag brukar tänka att hösten är dags att boa in sig med en filt, en bra bok och något gott att äta.

Barnen gillar halloween

Det där med en bra bok brukar inte gå hem hos barnen, däremot gillar de Halloween och alla roliga fester som det innebär. På Kalashuset brukar jag alltid hitta bra kalassaker. Att ha fest brukar alltid vara en humörhöjare, oberoende ålder. Barnen och vi vuxna brukar gilla att planera, tänka ut och bjuda in. Sedan när festen är, är det rena rama kaoset, men barnen brukar var så glada och nöjda efteråt. Barnen och vi föräldrar har en tävling om de rysligaste maträtter eller fikabröd som man kan göra. Förra året vann min man som gjorde en svart tårta med vita skelettdelar. Han hade verkligen ansträngt sig. Jag tycker inte det är så roligt med det mörka temat. Istället gillar jag att göra Halloween så mysig det bara går.

Brukar inreda med mysiga höstsaker

Jag tycker mer om att inreda och ta in höstträdgården kärleksört, murgröna, tallkottar, små, krokiga grenar och pumpor. Jag gör små dekorationer och kombinerar med rött, guld och orange. Dessutom gillar jag pumpa och brukar grilla till middag. Prova du med. Man kan även göra pumpasoppa (härligt mild och krämig) och pumpagratäng.

Här kommer recept på världens godaste pumpagratäng:

1 pumpa

400 gram potatis (ta en mjölig sort)

3 dl grädde

500 gram svamp (valfri, men kantareller är goda)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 knippe persilja

100 gram fetaost

Gör så här:

  • Skala och skär pumpan i tunna skivor. Skala och skiva potatis och lök, varva med pumpa i en gratängform. Slå på grädde, salta och peppra. Pressa över vitlök, gratinera i ugnen 200° i 30 minuter.
  • Stek under tiden, svamp i lite smör eller olja. Salta och peppara. Finhacka persilja och blanda ner hälften med svampen.
  • Efter 30 minuter, lyft ut gratängen och lägg på svampblandning, smula över fetaost och sätt in i ugnen ytterligare 10 minuter.
  • Strö över resten av persiljan och servera med lite bröd.
  • Så gott! Prova du med!

    30 okt 2017